Kako odabrati fotografa za vjenčanje?


Kako biste ispravno odabrali fotografa za vjenčanje, prvo trebate znati kakve fotografije želite. Fotografije nisu samo list papira na kojem je ostao zabilježen trenutak, one su transferi emocija, misli i osjećaja koje Vama i nadolazećim generacijama pričaju priču.


Kako izabrati fotografa za vjenčanje?
Fotograf za vjenčanje

Zamislite kako sjedite sa svojim partnerom na terasi vašega doma na dvadesetu godišnjicu braka, pijete čašu vina i listate album sa vašega vjenčanja. Jeste li? E sada zamislite kako te slike izgledaju, što na njima vidite, kako se osjećate dok ih gledate, čega se sjećate sa toga dana, za što Vam je žao da nije uhvaćeno na fotografiji. Sjednite malo u tom osjećaju vizualizacije i zatim si na papir napišite sve što vam padne na pamet.

Fotograf na vjenčanju je pripovjedač koji skrivećki iza objektiva piše vašu ljubavnu priču.

Na primjer: želim vidjeti svoj buket kakav je izgledao, želim da su uhvaćeni trenutci mene s mojim sestrama, želim da mladoženja ima fotografije sebe u portretu, želim da se vidi predivan sunčan dan i da je uhvaćeno puno osmijeha. I slično. Vjerujte mi, misli će Vam doći same.


Kada u glavi i na papiru imate ideje o tome kako bi Vaše fotografije s vjenčanja trebale izgledati, možete krenuti u potragu za fotografom za vjenčanja koji će Vam te ideje i ostvariti.


1. Odredite proračun za fotografa za vjenčanje

Snovi su ostvarljivi, ali kao i sve na svijetu imaju svoju cijenu. Kako bi svijet bio u balansu, ne možete ništa dobiti besplatno. I naravno, ako nešto više cijenite, više od toga možete i dobiti. Nije uvijek pravilo da je skuplje i bolje, ali generalno jeste.


Dobar fotograf za vjenčanje vodi računa o detaljima.
Detalji s vjenčane fotografije

Kako ne biste bili razočarani, postavite si proračun za fotografa za vjenčanje (cifru od - do koju možete izdvojiti). Unutar toga proračuna i u rangu sa svojim očekivanjima, pronađite najboljeg ponuđača.


Ukoliko nemate ideju koja bi cifra proračuna za fotografa za vjenčanje mogla biti, pronađite na internetu nekoliko fotografa koje vam Google izbaci prve u pretraživanju i pogledajte njihove cijene aranžmana. Stavite na papir nekih 6 fotografa za vjenčanje koji su Vam zapeli za oko i izračunajte prosječnu cijenu ponude. Tako ćete dobiti dojam koliko vam je novca potrebno. I vodit računa a većina fotografa naplaćuje svoj dolazak po kilometraži. Pa vam je tako puno isparljivije pronaći fotografa u svojoj okolici.


Dobar fotograf za vjenčanje vodi računa o ambijentu i lokaciji fotografiranja.
Fotografija s vjenčanja

Samu cifru koju ćete izdvojiti za fotografa za vjenčanje, ili ako gledate iz druge perspektive za svoje fotografije s vjenčanja, može varirati i nakon što odaberete fotografa. Taj jedan fotograf za vjenčanje za kojeg se odlučite u svojoj ponudi će zasigurno imati više paketa koje vam može ponuditi, a ukoliko je fleksibilan može vam i sastaviti i personaliziranu ponudu prema vašim željama. Pa tako npr. ne trebate imati fotografa za vrijeme priprema, oblačenja i šminkanja ako ne želite, što njemu smanjuje broj radnih sati, a vama proračun.


Zanimljivu ponudu foto i video paketa, sa širokim rasponom cijena možete pronaći kod Daniela Dombay. Daniel je fotograf za vjenčanja Zagreb, s puno iskustva i dobrih recenzija. A ako je Vaše vjenčanje u zimskim mjesecima, možete dodatno uštediti koju kunu, jer tada nudi popust na svoje usluge. Zimsko vjenčanje za 30% manju cijena fotografa i nije tako loša opcija, zar ne?


2. Izaberite stil vjenčanih fotografija


Nakon što ste odredili proračun i dobili dojam koliko možete i želite izdvojiti za fotografa za vjenčanje, drugi je korak da se odlučite koji stil fotografija želite? To je jedan od ključnih uvjeta prema kojima ćete se upustiti u daljnju istragu fotografa za vjenčanje. Gledajući galerije njihovih fotografija prethodno odrađenih vjenčanja, možete steći dojam koji stil upotrebljavaju i koji s Vama i Vašem partneru sviđa.


Dobar fotograf za vjenčanje zna kako uhvatiti emocionalno - šaljivi trenutak na fotografiji.
Razigrana fotografija za vjenčanje

 

Donosim vam nekoliko stilova fotografija vjenčanja


Tradicionalni stil


Tradicionalni stil fotografija vjenčanja više nije prevladavajući izbor stila, nego je stil sjedinjen s modernim načinima bilježenja trenutaka vjenčanja. Tradicionalni stil podrazumijeva bilježenje trenutaka mlade, mladoženje s članovi obitelji i nasamo. Najčešće u portretnom mood-u. Danas je

Tradicionalni stil fotografije

to samo jedan dio fotografiranja vjenčanja. Fotografi za vjenčanje miješaju stilove kako bi stvorili priču protoka jednog dana, a ne sam uhvatili jedan iscenirani trenutak.


Ako je fotograf gospodar svoga zanata, zasigurno obvladava tradicionalni stil fotografiranja. Ako u fotografu tražite profesionalnost i iskustvo, Nenad Blažević profesionalni fotograf u Splitu je topla preporuka.Dokumentarni stil


Dokumentarni stil fotografije je najpopularniji među stilovi. Mladenci žele imati dokumentirane trenutke od spremanja, preko ceremonije do rezanje torte i ranojutarnje zabave. Ljepota ovog načina fotografiranja je spontanost i radost uhvaćena ne poziranjem. Fotograf za vjenčanje kroz ovakav stil uspje uhvatiti duh toga dana i prenijeti ga da priča svoju priču generacijama.


Otkrit ću vam jedan biser među fotografima, fotograf za vjenčanje Igor Isanović, koji dokumentarnim stilom, spontano, mirno i iz daljine bilježi najljepše ljubavne priče.


Dokumentarni stil fotografije vjenčanja
Photo Session mladenaca

Novinarski stil


Novinarski stil fotografiranja vjenčanja je sličan dokumentarnom stilu, ali se koristi najviše kod photo session-a, odnosno dogovorenog trenutka kada mlada i mladoženja napuštaju svatove i idu raditi svoje zajedničke fotografije, u prirodi, u unutrašnjom ambijentu, generalno na dogovorenoj lokaciji. Sami photo session može biti i nekoliko dana prije vjenčanja ili nakon vjenčanja. Novinarski stil pokušava portretnu fotografiju napraviti spontanom i razigranom, da izgleda uhvaćena u trenutnu, a ne pozirana.Vintage stil


Fotograf za vjenčanje - vintage foto
Vintage fotografija za vjenčanje

Kako i sama riječ spaja vino i starenje, tako i ovaj stil označava staro, dobro, profinjeno i elegantno. Nostalgija za prošlosti se polako uvukla u trend fotografiranja na vjenčanjima. Mlade iznajmljuju stare komode, stolice, aute i šešire kako bi fotograf za vjenčanje na njihovo fotografiji uhvatio dašak vintage stila.


Izbor stila je prvenstveno na vama i zavisi od vaših želja i ukusa. Izaberite onaj stil u kojem ćete se tijekom poziranja ili ne poziranja osjećati prirodno i opušteno.

Vodeći se mišlju kako je je estetika veoma važan dio vjenčanja, izaberite profesionalca koji će ostvariti vaše zamisli. Ili pronađite fleksibilnog fotografa koji je spreman igrati se stilovima. U okviru vašega proračuna!3. Napravite listu 3 fotografa čiji vam se radovi sviđaju


Napravite listu tri fotografa za vjenčanje koji je zadovoljio kriterije izbora vašega stila i čija ponuda se nalazi u okviru proračuna koji ste odredili za fotografa. Sa svakim od fotografa obavite razgovor, usmeno, video, nije važno. Cilj toga razgovora je osim klasičnih pitanja ponude, cijene i opcija, vidjeti kakva je kemija među vama. Da, kemija. Ozbiljna sam 😊 Zamislite čovjeka s kojim trebate provesti cijeli dan i u čijem društvu se ne osjećate opušteno. Poput lošeg spoja. Nema dobrog rezultata. Vi i vaš partner se u društvu fotografa za vjenčanje trebate osjećati opušteno, treba vas moći nasmijati, oraspoložiti, usmjeriti i podignuti Vašu vibraciju. Ako ne kliknete na prvu, ne odabirite ga bez obzira na preporuke.


Dobar fotograf za vjenčanje hvata detalje na fotografijama.
Detalji na vjenčanim fotografijama

4. Odlučite na osnovu osobnog dojma i preporuke


Nakon što ste odlučili da želite baš tog određenog fotografa, sviđa vam se njegov stil, omjer usluge i cijene je prihvatljiv, svidio vam se na razgovoru - idući korak je da „da ga provjerite“. Osim onih informacija koje imate na njegovoj web stranici, istražite malo po društvenim mrežama, potražite iskustva osoba koje su s njim već surađivale, jesu li bile zadovoljne, da li je odradio sve na vrijeme i po dogovoru.


I zadnje, kada donesete odluku o izboru fotografa za vjenčanje, ne ustručavajte se pitati ga sve što vas zanima, dati mu raspored, upute, jednostavno komunicirati s njime.

Ne zaboravite, fotograf za jedan dan = fotografije za cijeli život. Birajte mudro i sa srcem!

Puno sreće!

Vaša Petra

 

Kako odabrati pozivnice za vjenčanje?

Što napisati na pozivnicu za vjenčanje?132 views0 comments

Recent Posts